Škola pozitívneho myslenia - fórum

Prosím přihlašte se nebo zaregistrujte.

Prosím přihlašte svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

Autor Téma: Jarná očistná kúra  (Přečteno 16534 krát)

hanelie

  • Moderator
  • Noví alebo neaktívni 0 - 9
  • *
  • Offline Offline
  • Pohlaví: Ženské
  • Příspěvků: 3178
    • Zobrazit profil
    • WWW
Jarná očistná kúra
« kdy: 09. Duben 2008, 10:07:51 »
JARNÉ OČISTNÉ KÚRY :411:
 :412:
Nadišiel čas pre jarnú očistu organizmu. V tomto období má totiž naše telo najväčšiu silu zbavovať sa toxínov. Prírodných postupov na očistné kúry je viac, treba si len vybrať, prípadne ich skombinovať.

KEDY ZAČAŤ S OČISTOU?
Všetky očistné kúry začíname robiť pri ubúdajúcom Mesiaci po splne alebo počas 2. alebo 4. fázy. Najvhodnejšia fáza na očistu celého tela je 4. lunárna fáza, kedy Mesiac ubúda a zároveň vplyvom vzďaľovania sa od Zeme má na náš organizmus rozširujúci a uvoľňujúci vplyv.

RYŽOVÁ KÚRA
Je vhodná pre ľudí s nadváhou, tráviacimi a črevnými problémami. Očista je zameraná na harmonizáciu čriev, úpravu vylučovania a posilnenie žalúdka i sleziny.
Ako na to: Denná dávka je 125 g natural ryže, ktorú uvaríme vo vode domäkka. Môžeme len veľmi mierne posoliť, v neskorších, asi po deviatich dňoch – môžeme pridať k ryži podľa chuti trochu dusenej zeleniny, ananásu, vlašské orechy, hrozienka a pod. Okrem ryže, ktorú si rozdelíme aspoň do štyroch pravidelných denných dávok, nič iné nejeme. Ryžovú kúru sa snažíme robiť minimálne 10 dní, popri nej zvýšime pitný režim – pijeme 2-3 litre tekutín za deň, žihľavový, púpavový alebo zelený čaj. Po kúre si prvé 2-3 dni zaradíme do jedálnička ľahšie najmä zeleninové a kašovité jedlá, až neskôr môžeme prejsť na ťažšiu stravu.

OČISTNÁ KÚRA NA PEČEŇ A ČREVÁ
Táto kúra je miernejšou obdobou kúry s olivovým olejom a grepovou šťavou (pozri článok Pečeňová očistná kúra I.). Čistí predovšetkým pečeňové žlčovody a črevný trakt.
Potrebujeme: Galuberovu soľ (magnesium sulfuricum), nesýtenú minerálnu vodu.
Ako na to: Deň predtým jeme iba ľahké bezmäsité jedlá. Ráno, najlepšie cez víkend, vypijeme nalačno 200 až 250ml nesýtenej minerálnej vody (tichá minerálka), ktorá má izbovú teplotu. Do nej pridáme 5-10 gramov Glauberovej soli. Po štvrťhodine procedúru zopakujeme. Po celý čas ležíme v posteli vo vodorovnej polohe (2-3 hodiny) a oblasť pečene si nahrievame termoforom alebo elektrickým vankúšom. Po vyprázdnení sa môžeme najesť, no celý deň jeme najlepšie kašovité zeleninové či obilninové jedlá, žiadne mäso či vyprážané pochúťky. Večer medzi 11. a 1. hodinou si môžeme procedúru zopakovať, no predtým od 16. hodiny radšej nič nejedzme a po celý deň pime len očistné bylinkové čaje. Ak nám táto kúra nespôsobí výraznejšie problémy, možeme asi po 2. týždňoch, najlepšie vo 4. lunárnej fáze a najlepšie v dňoch Raka, absolvovať spomínanú pečeňovú očistnú kúru.

OLEJOVÁ DETOXIKAČNÁ SAUNA
Jednoduchý ajurvédsky spôsob detoxikácie organizmu od nežiadúcich látok, ktorý si navyše môžete urobiť aj doma.
Potrebujeme: Čistý pokožku nedráždiaci panenský olej (mandľový, olivový, sezamový či slnečnicový.
Ako na to: Celé telo si najprv poriadne premasírujme kefou či žinkou z prírodného materiálu, aby sa pokožka čo najviac prekrvila. Potom sa natrieme olejom a na 10 až 15 minút sa ponorme do horúcej vody (má byť tak teplá, ako to znesieme, asi 40-45 stupňov Celzia). Organizmus sa pod vrstvou oleja poriadne prehreje a po jeho umytí sa začne potiť. Po kúpeli si ihneď ľahneme ešte na 30 minút do suchej osušky a prikryjeme sa teplou dekou. Na záver sa osprchujme studenou vodou a dôkladne sa dosucha vyutierajme.

OČISTNÁ KÚRA SO ŠŤAVAMI
Obdeň striedavo pite nasledovné šťavy:
1.Šťava z mrkvy a z červenej repy v pomere 1:1
2.Šťava z jedného citrónu, zmiešaná s trochou vody (asi 200ml), do ktorej pridáme lyžicu medu a lyžicu olivového oleja a zmixujeme.
Šťavy sa pijú ráno nalačno 20 minút pred jedením.

DETOXIKAČNÝ ČAJ I.
Bylinná zmes čistí krv, zlepšuje krvotvorbu, povzbudzuje pečeňové funkcie a látkovú výmenu. Čistí tiež pleť od vyrážok a ekzémov.
Potrebujeme: 30g žihľavových listov (čerstvé, mladé lístky nazbierané do 15 mája sú najúčinnejšie – vtedy však dáme polovičnú dávku), po 20g sušenej vňate ľubovníka, rebríčka, po 10g listov šalvie, rozmarínu a vňate paliny.
Ako na to: Polievkovú lyžicu zmesi zalejme 1/4 litrom vriacej vody a necháme 15 minút lúhovať. Scedené pijeme 3x denne po pohári.

DETOXIKAČNÝ ČAJ II.
Aj táto bylinná zmes okrem čistenia krvi podporuje látkovú výmenu, podstatne zlepšuje stav pokožky najmä pri kožných chorobách, ekzémoch a lišajoch.
Potrebujeme: Po 30g vňate zemežlče, žihľavy a koreňa púpavy, po 20g koreňa čakanky, listu orecha a kvetu fialky (ak nemáme, vynecháme), 10g koreňa lopúcha.
Ako na to:Dve polievkové lyžice zmesi zalejeme 1 litrom vody a necháme prikryté lúhovať 20 minút. Scedené pijeme 3x denne.

TÝŽDŇOVÁ BYLINKOVÁ KÚRA
Počas kúry pijeme bylinkové čaje vždy večer, nesladené. Každý deň striedame jednotlivé bylinky nasledovne:
Prvé dva dni si urobíme čaj z repíka. Pol lyžičky sušenej vňate zalejeme 1 litrom vriacej vody a necháme 15 minút lúhovať. Potom scedíme, pijeme teplé.
Nasledujúce dva dni pijeme čaj z ľubovníka. Jednu lyžičku sušenej vňate zalejeme 1 litrom vriacej vody.
Piaty deň si urobíme čaj z rebríčka z pol lyžičky vňate na 1 litra vriacej vody.
Šiesty a siedmy deň si urobíme čaj z hlohu, vždy z jednej lyžičky na 1 litra vody.

PREČISŤUJÚCI OVSENÝ ZÁKVAS
Starý ruský recept sa používal na zlepšenie látkovej výmeny, celkové prečistenie tráviaceho a črevného traktu (má preháňacie účinky). Pri pravidelnom používaní (na raňajky) má údajne aj regeneračné a omladzovacie účinky.
Ako na to: Trojlitrovú fľašu zaplníme do polovice ovsenými krúpami a dolejeme prevarenou a vychladenou vodou. Pridáme ešte 100 - 200ml kefíru alebo kyslého mlieka. Nádobu pevne uzavrieme a 2-3 dni necháme kvasiť. Po vykvasení precedíme. Hmotu v cedítku prepláchneme a zmiešame s precedenou tekutinou a 12-16 hodín necháme stáť. Usadeninu (hustejšiu tekutinu) opatrne oddelíme a dáme do chladničky. Je to koncentrát zákvas. Na jednu raňajšiu dávku potrebujeme 6-7 lyžíc, ktoré rozmiešame v 200ml studenej vody a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Na konci prisolíme a pridáme maslo, smotanu alebo mlieko.
Konzumujeme najlepšie teplé.

ŽIHĽAVOVÁ KÚRA Z MLADÝCH VÝHONKOV
Žihľava sa používa najmä pri reumatických problémoch,bolestiach a zápaloch kĺbov, pri problémoch s prostatou (v tomto prípade sa používa extrakt z koreňa). Žihľavový čaj zlepšuje tepenné prekrvenie. Najúčinnejšia je však táto bylina ako prostriedok na čistenie krvi. Najvhodnejšie sú na tento účel mladé čerstvé výhonky nazbierané v dňoch Panny. V 100g je až 200miligramov vitamínu C – teda 4 krát viac ako v citrónoch!
Ako na to: Dve kávové lyžičky najemno nasekanej mladej žihľavy zalejeme na 20 až 30 sekúnd mierne vriacou vodu. Potom rýchlo scedíme. Sušené listy necháme lúhovať 3 až 5 minút. Pijeme 1 liter nálevu po malých šálkach počas dňa. Kúru je vhodné držať aspoň dva týždne.

KÚRA S MEDVEDÍM CESNAKOM
Až do konca mája – ešte pred kvitnutím, máme čas nazbierať si túto rastlinku (len pozor – nepomýliť si ho s konvalinkou!). Má podobné účinky ako kuchynský cesnak, ale omnoho liečivejšie. Je vhodný najmä na prečistenie krvi pri chronických kožných chorobách a nečistej pleti, podporuje pamäť a prečisťuje cievy od usadenín. Predchádza vápenateniu ciev a navyše upravuje krvný tlak. Navyše prečisťuje aj žalúdok a črevá. Bylinku zbierame v dňoch Leva alebo Panny či za splnu.
Potrebujeme: Nakoľko sušené listy strácajú liečivé účinky, musíme si zaobstarať čerstvú rastlinu (niekedy ho predávajú aj na trhu).
Ako na to: Fľašu voľne až po hrdlo naplníme nadrobno nakrájanými listami alebo cibuľkami, zalejeme 38 – 40% ražným alebo iným kvalitným liehom a postavíme na 14 dní na slnečné miesto alebo do blízkosti tepelného zdroja.Každý deň poriadne pretrepeme. Po vylúhovaní scedíme. Užívame denne 10-15 kvapiek s troškou vody.

PÚPAVOVÁ KÚRA Z ČERSTVÝCH KVETOV
Okrem toho, že sa táto rastlinka často používa pri ochoreniach žlčníka a pečene, má aj prečisťujúce účinky na krv. Pomáha zmierňovať akné, svrbenie kože a rôzne kožné vyrážky. Tieto účinky majú najmä korene púpavy, ktoré v čerstvom i vysušenom stave majú aj potopudné a močopudné účinky. Koreň sa zbiera na jar alebo na jeseň. Kvety púpavy zbierame v dňoch kvetu, korene v dňoch Panny alebo celú rastlinku za splnu – majú vtedy najsilnejšie liečivé účinky.
Ako na to: Polievkovú lyžicu zmesi nasekanej čersvej vňate, kvetov a koreňov púpavy zalejeme litrom vriacej vody a necháme 15 minút lúhovať. Scedené pijeme 3x denne po jednej šálke.
Túto kúru môžeme kombinovať so žihľavovou kúrou obdeň.


« Poslední změna: 09. Duben 2008, 10:10:16 od hanelie »
Zaznamenáno
Krásny deň želám, som Hanka a som tu pre Vás, mojou doménou je práca s podvedomím - ako sa správne učiť, ako správne pochopiť zákony života....teším sa na Vaše príspevky.

hanelie

  • Moderator
  • Noví alebo neaktívni 0 - 9
  • *
  • Offline Offline
  • Pohlaví: Ženské
  • Příspěvků: 3178
    • Zobrazit profil
    • WWW
Re: Jarná očistná kúra
« Odpověď #1 kdy: 19. Duben 2008, 09:00:00 »
Ešte raz o púpave - :412:

PÚPAVOVÉ ŠPECIALITY
Púpava lekárska neodmysliteľne patrí medzi prvé jarné byliny. Jej liečivé účinky využívajú naši predkovia už od nepamäti. Na jar sa však nezbiera len koreň, ale aj žlté kvety. Ich použitie je mnohoraké.

VIETE ŽE...
Svieže jarné listy zbierame hneď na jar až do apríla, sušíme ich v tieni. Kvety zbierame ich až v apríli až máji.:
Využitie: Listy obsahujú veľa provitamínu A a vitamíny C a B2. Všeobecne sa púpava používa pri ochoreniach pečene, žlčníka, žalúdočných a tráviacich ťažkostiach, pretože stimuluje látkovú výmenu a tiež pri črevnom katare. Listy púpavy sú vhodné aj pri cukrovke.
Zápar: Z jarných lístkov vo forme záparu alebo odvaru si môžeme urobiť prečisťujúcu obličkovú kúru, vhodnú pri kameňoch a zápaloch obličiek a mechúra.
Šalát: Pri avitaminóze C, proti jarnej únave ako posilňujúci a spevňujúci prostriedok môžeme z čerstvých lístkov urobiť osviežujúci šalát. Listy sa zalejú vlažnou vodou a nechajú sa vylúhovať 30 minút, aby sa odstránila horkosť a potom z nich pripravíme šalát. Takto upravené ich môžeme zamiešať aj do rôznych jarných zeleninových šalátov.


RECEPTY Z PÚPAVY:


PÚPAVOVÝ MED
Vhodný je na srdcovo-cievne problémy či problémy s dýchaním, celkovo posilňuje organizmus a zlepšuje trávenie.
Potrebujeme: 300g čerstvo nazbieraných kvetov, 1 litra vody, 1kg cukru
Ako na to: Púpavové kvety poriadne opláchneme, zalejeme vodou a pridáme cukor. Za občasného miešania privedieme do varu a varíme asi 15 minút. Odstavíme a necháme 24 hodín stáť. Potom precedíme cez plátno a precedenú tekutinu ešte varíme na miernom ohni asi 30 minút. Ešte teplý med nalejeme do pripravených sklenených pohárov a dobre uzavrieme.

VÍNO Z PÚPAVOVÉHO KOREŇA
Je vhodné najmä pri problémoch s trávením, najmä so žalúdkom a pankreasom, no aj pri žlčníkových a črevných kolikách. V každom prípade je dobré používať ho s mierou, tesne pred jedlom po 50 až 100ml. Pri záchvatoch je vhodné rozdeliť menšie dávky na viackrát denne.
Potrebujeme: Koreň z púpavy, najlepšie čerstvý, no môže byť aj sušený (vtedy ho použijeme viac), 1liter bieleho vína.
Ako na to: 6-8 kusov (podľa veľkosti) dobre umytého a najemno postrúhaného koreňa púpavy zalejeme vínom a necháme 14 dní macerovať. Potom scedíme a uložíme na tmavé a chladné miesto.

PÚPAVOVÝ LIKÉR
Využitie je ako u predchádzajúceho receptu, navyše pomáha pri znižovaní nadváhy. Vtedy užívame najmä likérový pohárik pred jedlom na obed a večer.
Potrebujeme: Čerstvý koreň púpavy, alebo dva (podľa veľkosti), 1 liter najlepšie ražnej pálenky alebo iného kvalitného alkoholu.
Ako na to: Koreň nasekáme nadrobno (no keď nám prejde hrdlom fľaše, môžeme ho použiť aj v celku), dáme do fľaše a zalejeme liehovinou. Necháme 14 dní lúhovať a každý deň poriadne pretrepeme. Potom precedíme a prefiltrujeme. Celý koreň však môžeme pre efekt nechať vo fľaši s pálenkou.

PÚPAVOVÉ LISTY DO ŠALÁTU I NA ČAJ
Listy púpavy lekárskej obsahujú veľa provitamínu A a vitamíny C a B2. Všeobecne sa púpava používa pri ochoreniach pečene, žlčníka, žalúdočných a tráviacich ťažkostiach, pretože stimuluje látkovú výmenu a tiež pri črevnom katare. Listy púpavy sú vhodné aj pri cukrovke. Pri avitaminóze C, proti jarnej únave ako posilňujúci a spevňujúci prostriedok môžeme z čerstvých lístkov urobiť osviežujúci šalát.
Ako na to: Čerstvo nazbierané lístky (najlepšie svetlozelené) poriadne umyjeme vodou, potom zalejeme vlažnou vodou a necháme vylúhovať 30 minút, aby sa odstránila horkosť a potom z nich pripravíme šalát. Takto upravené ich môžeme zamiešať aj do rôznych jarných zeleninových šalátov.
Na čaj: Z jarných lístkov vo forme záparu si môžeme urobiť prečisťujúcu obličkovú kúru, vhodnú pri kameňoch a zápaloch obličiek a mechúra. Za hrsť listov zalejeme litrom vriacej vody a necháme stáť asi 1 hodinu. Scedené pijeme priebežne počas dňa po dúškoch.

DEŤOM NA DOBRÉ TRÁVENIE
V tomto čase môžeme využiť kvitnúce kvety púpavy na prípravu viacerých domácich receptov podporujúcich zdravie. Jedným z nich je aj detský likér na podporu chuti do jedla a dobré trávenie. Deťom veľmi chutí. Dávame im denne jeden likérový pohárik.
Potrebujeme: 15g čerstvých (môžeme použiť aj sušené) púpavových kvetov. Trocha medovky lekárskej, 10-15 zrniek badiánu, 10 g rasce, po kávovej lyžičke zázvoru, kardamónu a koriandra, 100ml medu a 1l jablčnej šťavy.
Ako na to: Korenie a bylinky posekáme a pomelieme na mlynčeku alebo v mažiari. Potom ich nasypeme do jablčnej šťavy, osladíme medom a prevaríme. Necháme vychladnúť. Ešte raz privedieme do varu, precedíme alebo prefiltrujeme a naplníme do sterilizovaných fliaš. Vzduchotesne uzavrieme a uložíme do chladu.

VÍNNY NÁPOJ Z KVETOV
Celkovo posilňujúci nápoj, prospieva starším oslabeným ľuďom a ľuďom so srdcovo-cievnymi problémami.
Potrebujeme: Čerstvo natrhané púpavové kvety, liter najlepšie prírodného vína.
Ako na to: Púpavy poriadne opláchneme a naplníme nimi celú fľašu či pohár (najlepšie väčší zaváraninový). Kvety zalejeme vínom tak, aby boli úplne ponorené. Potom jemne uzavrieme a necháme na slnku stáť asi dva týždne. Potom scedíme, scedené prelejeme do čistej fľaše a a uložíme na chladné miesto. Pijeme po dúškoch v prípade potreby.

Zaznamenáno
Krásny deň želám, som Hanka a som tu pre Vás, mojou doménou je práca s podvedomím - ako sa správne učiť, ako správne pochopiť zákony života....teším sa na Vaše príspevky.

Nitya

  • Host
Re: Jarná očistná kúra
« Odpověď #2 kdy: 01. Březen 2009, 01:41:50 »
 :D  napadlo ma,ze sa blizi pomalymi krokmi ku nam jar......ze je obdobie vhodne po zimnou case lenosenia,papkania,nieco pozitivne urobit pre svoje telo..... pre zdravie a aj pre krasu  :)  .......co takto si dat sem- tam den na ovoci .......alebo ti ,co papkate maso,tazke papkanicky......tak ich na par tyzdnov obmedzit ,len tak na odlahcenie tela a duse.........uvidite,ako sa budete citi fajn.......ja viem,ze hlava je na prvom mieste.......teda tu hlavu myslim s jej myslienkami   :)  a ked pridame pohyb,ktory mame radi,tak sa budeme tesit  ...........    :411:
Zaznamenáno

weronika3336

  • Registrovaní
  • Noví alebo neaktívni 0 - 9
  • *
  • Offline Offline
  • Pohlaví: Ženské
  • Příspěvků: 320
    • Zobrazit profil
Zaznamenáno
Budúcnosť je miesto kam sa uberáte stráviť zvyšok svojho života. Každodenné výkony sú tehly, z ktorých ho budujete.
-- Zig Ziglar
 


Návštevnosť:
TOPlist
Od: 19.3.2006

Stránka vytvořena za 0.232 sekund, 25 dotazů.