Škola pozitívneho myslenia - fórum

Prosím přihlašte se nebo zaregistrujte.

Prosím přihlašte svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

Autor Téma: Tráviace problémy a liečba potravinami  (Přečteno 23544 krát)

olinka

  • Moderator
  • Noví alebo neaktívni 0 - 9
  • *
  • Offline Offline
  • Pohlaví: Ženské
  • Příspěvků: 1149
    • Zobrazit profil
Tráviace problémy a liečba potravinami
« kdy: 10. Květen 2010, 00:25:40 »
Ahojte!  :D

Zaujal ma tento článok, možno zaujme aj niekoho z Vás.



Tráviace problémy a liečba potravinami


Už grécky lekár Hippokrates v 5. storočí pred naším letopočtom vo svojej knihe Hygiena napísal, že človek sa rodí zdravý a všetky choroby do neho vchádzajú s jedlom. Veľa ľudí sa správa voči svojmu tráviacemu aparátu ako voči nejakej „rúre", kam sa jedlo nahádže zhora a odpadky sa vypustia zdola. V znamení hesla: Hoď tam čo chceš a všetko sa spáli! Človek však nie je nádoba, do ktorej sa čokoľvek bezcieľne nahádže.

V jarnom období je vhodné podporiť metabolické procesy v organizme. Odporúčajú sa rôzne detoxikačné kúry organizmu na báze prírodných látok. Keďže človek má určitý odpor voči tabletkám, tak radšej volí prírodnú formu. Tráviace problémy, respektíve príznaky, ako hyperacidóza (prekyslenie žalúdka), pyróza (pálenie záhy), bolesti v krajine žalúdka, meteorizmus (plynatosť), poruchy trávenia (dyspepsia), hnačka, obstipácia (zápcha) a pod., môžu byť predzvesťou závažných ochorení, ktoré by mal diagnostikovať lekár alebo tiež následkom nevhodného stravovania.

Recepty starých mám boli často významné pre zdravie človeka, a nezabúdajme, že tento význam majú aj dnes.

Zelenina patrí medzi jedinečné zdroje vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a ďalších potrebných látok pre človeka. Zeleninu je vhodné konzumovať čerstvú a neporušenú. Nemala by byť nahnitá a potlčená mechanicky, môže totiž obsahovať plesne. Zeleninu je najvhodnejšie konzumovať v surovom stave.

Ovocie patrí medzi unikátne zdroje jednoduchých prírodných cukrov (fruktóza a glukóza), vitamínov, minerálov, vlákniny, flavonoidov a obsahuje tiež veľa vody. Najvhodnejšie ovocie na konzum je čerstvé, prípadne sušené. Konzumácia ovocia je vhodná v surovej podobe a to najmä ráno na lačný žalúdok.

Niektoré vedecké štúdie dokazujú ochranné účinky ovocia a zeleniny voči epiteliálnym (výstelkovým) nádorom a to hlavne pri druhoch, ako je hlávkový šalát, mrkva, brokolica, cibuľa, karfiol, cesnak, kapusta, zemiaky a niektoré citrusy. Liečba potravinami znamená predovšetkým konzumovať čerstvé nepoškodené ovocie a zeleninu alebo piť čerstvé ovocné šťavy.



Pozrime sa konkrétne na účinky niektorých druhov zeleniny a ovocia vo vzťahu k niektorým ochoreniam tráviaceho aparátu.

Kapusta obsahuje vitamíny C, B, U, provitamín A, kyselinu listovú, draslík, železo, horčík, vlákninu a aminokyseliny, ktoré obsahujú síru. Šťava z kyslej kapusty má priaznivé účinky na črevnú mikroflóru a vysoký obsah vlákniny v tejto zelenine má pozitívny účinok na vyprázdňovanie. Reguluje metabolizmus tukov a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Kapusta pozitívne vplýva na žalúdočné a dvanástnikové vredy, pečeňové a žlčníkové problémy. Červená kapusta odstraňuje zápchu, pomáha pri nedostatočnom trávení, detoxikuje obsah čreva a regeneruje črevnú sliznicu.

Cibuľa obsahuje vitamín C, B1, B2, provitamín A, kyselinu listovú, draslík, železo, fosfor, horčík, vápnik, selén, silice, vlákninu a látky, ktoré majú výrazný antibiotický účinok. Pôsobí tiež proti črevným parazitom, pomáha znižovať hladinu krvného cukru a cholesterolu. Je vynikajúcim prostriedkom voči zápche. Chemické zloženie cibule je pomerne zložité a vo vedeckých prácach sa tiež popisujú účinky eliminujúce rakovinové bujnenie.

Brokolica obsahuje fytochemické ochranné látky, ktorých pravdepodobný účinok je v prevencii rakovinového bujnenia. Má vysoký obsah vitamínu C, obsahuje betakarotén, vitamín E, vápnik, horčík, draslík, zinok, fosfor a vysoký obsah vlákniny. Zlepšuje trávenie, odstraňuje zápchu, pomáha predchádzať niektorým ochoreniam čriev, na črevnej sliznici spevňuje črevné klky, má význam tiež pri obezite.

Reďkev vylučuje a rozpúšťa tuky a pôsobí baktericídne (ničí žalúdočné a črevné baktérie), dezinfikuje sliznice, pomáha odstraňovať nadúvanie, pozitívne pôsobí pri hnačke a zápche, má preventívne účinky proti vytváraniu žlčových, obličkových a močových kameňov. Odporúča sa pri ochoreniach žlčovodu, pankreasu a vhodná je i pri obezite. Pri akútnych ochoreniach žlčníka a pankreasu naopak, môže šťava z reďkvy vyvolať záchvatový stav.

Uhorka obsahuje bór, vitamín A, a kremík. Alkalizuje organizmus, čo je vhodné pre prostredie tenkého čreva, v ktorom je prirodzené  alkalické pH, posilňuje sliznicu čriev, má mierne laxatívne účinky a detoxikačné účinky, pôsobí pozitívne na žalúdok a hrubé črevo. Mrkva obsahuje vitamíny A, C, B, draslík, železo, horčík, fosfor, vápnik. Posilňuje sliznice v organizme, má priaznivý účinok na gastritídu (zápal žalúdka) a kolitídu (zápal hrubého čreva). Zemiaky obsahujú horčík, draslík, fosfor, sodík, vápnik, vitamín C. Šupka obsahuje vitamíny B a zinok. Regulujú trávenie a odstraňujú zápchu. Pri liečbe žalúdočných a dvanástnikových vredoch sa odporúča raz denne zjesť po lyžičkách plnú šálku vody, v ktorej sa varili zemiaky. Cesnak obsahuje silice a antibiotické látky, ničí patogénne črevné baktérie a plesne, pomáha pri zápche, nadúvaní a hemoroidoch (zlatá žila). Hlávkový šalát obsahuje horčík, draslík, fosfor, železo, kyselinu listovú, vitamíny A, B, C a vyšší obsah vlákniny, ktorá zabezpečuje rýchlejšiu peristaltiku čriev, odstraňuje zápchu. Vláknina viaže a odstraňuje toxické látky a tuky. Tekvica obsahuje meď, železo, horčík a draslík. Podporuje trávenie, zbavuje črevá toxínov, je bohatá na vlákninu, pomáha vylučovať žlčové kyseliny a tuky, podporuje a chráni pankreas. Mangold obsahuje zvýšené množstvo vlákniny, vápnik, železo, horčík a vitamín C. Odstraňuje poruchy trávenia, detoxikuje črevný trakt a chráni sliznice v organizme, má význam pri obezite. Pór obsahuje éterický olej alicín, detoxikuje žalúdok a črevá, je vhodný pri žalúdočnej neuróze, pri katare hrubého čreva a ma pozitívny terapeutický vplyv na pečeň. Pomáha odstraňovať nadúvanie a hnačku, má preventívny účinok pri vytváraní hemoroidov.

Rebarbora obsahuje vitamíny C, B, PP, niacín, kyselinu listovú, vápnik, horčík, mangán, draslík a vysoký obsah vlákniny. Detoxikuje črevá, odstraňuje zápchu. V prípade podráždenej sliznice žalúdka a hnačky sa neodporúča jej konzumácia. Cvikla obsahuje kremík, draslík, kyselinu listovú. Podporuje tvorbu žalúdočnej kyseliny, detoxikuje črevá, odstraňuje zápchu a má antikarcinogénne účinky.

Zeler obsahuje vitamíny B, odstraňuje patogénne baktérie v žalúdku a v čreve, lieči nadúvanie a hnačku, zlepšuje peristaltiku čriev, zápchu, má antibakteriálne a antimykotické účinky. Karfiol obsahuje vitamíny B, C, kyselinu listovú, železo, horčík, fosfor, vápnik. Regeneruje sliznicu čriev a má preventívne účinky voči onkologickým ochoreniam. Kel detoxikuje črevá, odstraňuje zápchu a regeneruje črevné sliznice. Kaleráb obsahuje vitamíny B, C, E, selén. Pomáha pri tráviacich problémoch, je vhodný pri prekonaní hepatitídy (zápal pečene). Špargľa obsahuje vitamín A, B, zinok a vlákninu. Spevňuje sliznice, pomáha pri tráviacom procese v čreve a zápche. Špenát obsahuje vitamíny B, C, E, vápnik, železo, meď, draslík a vlákninu. Podporuje funkciu čriev, pôsobí proti zápche a preventívne proti hemoroidom. Paradajky obsahujú lykopén, vlákninu, vitamíny B, C, A, draslík a zinok. Posilňujú sliznice, odstraňujú zápchu a podporujú trávenie a zlepšujú chuť k jedlu.

Cuketa obsahuje vlákninu, vitamíny B, C, A, draslík, železo, horčík a fosfor. Podporuje trávenie pôsobí proti zápche, je vhodná pri poruche trávenia (dyspepsia), gastritíde, kolitíde, podráždených črevách, pri rakovine žalúdka, hrubého čreva a tiež pri nadváhe. Detoxikuje črevný trakt, zlepšuje peristaltiku čriev, podporuje „zdravú" črevnú mikroflóru. Ananás obsahuje proteolytický enzým bromelín, ktorý štiepi bielkoviny na aminokyseliny, zlepšuje funkciu pankreasu, pomáha pri črevných poruchách a hnačke, pôsobí pozitívne na hnilobné procesy v črevnom trakte. V tehotenstve sa konzumácia ananásu a ananásovej šťavy neodporúča.

Jablko prečisťuje črevá, obsahuje vlákninu, ktorá viaže toxické ťažké kovy (olovo a ortuť). Jablká sa konzumujú vrátane šupky, ktorá obsahuje vápnik, horčík, meď, zinok, mangán, vitamín B, E a bioflavonoidy. Obsiahnuté pektíny majú schopnosť naviazať ťažké kovy, pomáhajú v žalúdku a v čreve v procese trávenia, znižujú žalúdočnú neurózu a odstraňujú nespavosť. Jablko je tiež zdrojom dvojmocného a trojmocného železa, navracia žalúdku kyslosť a chuť k jedlu. Neodporúča sa konzumovať na noc, nakoľko spôsobuje nadúvanie.

Borievka (jalovec) detoxikuje črevo, likviduje črevné plesne a viaže tuky v čreve. Obsahuje mangán, vitamíny C, B1, B2, PP, karotén, silice, pektíny, flavonoidy, železo, chróm, nikel, meď, kyselinu jablčnú a chitínovú. Je vhodná pri zápale žalúdka, črevných infekciách, hepatitíde (zápal pečene) a ochoreniach pankreasu, znižuje tiež hladinu cholesterolu v krvi.

Banán obsahuje draslík, vitamíny A, C, B. Pôsobí hojivo na sliznicu žalúdka. Hruška obsahuje vlákninu, vitamíny C, draslík. Prečisťuje črevá a odstraňuje poruchy čreva  a detoxikuje organizmus. Jahoda obsahuje draslík, mangán, kyselinu listovú, vitamín C. Detoxikuje črevný trakt, zmierňuje tráviace poruchy, viaže ťažké kovy v čreve a literatúra tiež uvádza, že zmierňuje príznaky otravy alkoholom. Figy obsahujú vysoký obsah vlákniny, vitamín C, pôsobia proti zápche, regulujú trávenie, obsahujú vlákninu, ozdravujú črevnú mikroflóru. Grapefruit prečisťuje črevný trakt a stabilizuje črevnú mikroflóru. Čučoriedky obsahujú triesloviny (tanín) pomáhajú pri hnačke a zmierňujú črevné poruchy. Broskyňa obsahuje horčík, selén, zinok, niacín, odstraňuje zápchu, napomáha lubrikácii (zvláčňovaniu) čriev. Slivky obsahujú meď, zinok, vlákninu, vitamíny B. Prečisťujú črevá, pomáhajú pri zápche a v črevnom trakte viažu prebytočné tuky. Fenikel obsahuje vlákninu, draslík, vitamín C. Odstraňuje zápchu a nadúvanie, pozitívne pôsobí pri pocitoch preplneného žalúdka, detoxikuje črevá, viaže tuky v črevách a odporúča sa aj pri cukrovke. Mandarínka napomáha vhodnému zažívaniu a odporúča sa pri zvracaní, má pozitívny účinok na trávenie žalúdka. Citrón pomáha pri poruchách trávenia, neodporúča sa ale pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch a nadmernom množstve kyselín v žalúdku.

Na tvorenie ochrannej vrstvy slizníc, ako aj pri zápaloch tráviaceho aparátu sú vhodné olejniny, ktoré sú obsiahnuté vo vlašských orechoch, burských orechoch, kešu orechoch, v ľanových a sezamových semenách.

Organizmus je závislý od vonkajšieho prostredia, príjmu látok a rôznych vonkajších faktorov. Každá potravina má inú chuť a inú energiu, čo sú rozhodujúce faktory pre vplyv na jednotlivé orgány. Nezabúdajme, že každá potravina alebo bylina vyvoláva v tele určitú zmenu a každý pokrm potrebuje vhodný čas, aby bol kvalitne pripravený.

Text:    Dr. Igor Kafka

Eva Fabišíková
Zaznamenáno
Ahojte! :D

Momentálne som v časovom strese kvôli inej práci, ktorá ma živí, tak sem "skočím" iba občas poopravovať prípadné gramatické a štylistické chyby v nadpisoch. Samozrejme, keď zostáva trošku voľného času, rada prispejem svojimi skúsenosťami aj do diskusie. Teším sa na dobu, keď budem mať viac voľného času a budem môcť s Vami viac komunikovať.

Príjemný deň želá :)

hanelie

  • Moderator
  • Noví alebo neaktívni 0 - 9
  • *
  • Offline Offline
  • Pohlaví: Ženské
  • Příspěvků: 3178
    • Zobrazit profil
    • WWW
Re: Tráviace problémy a liečba potravinami
« Odpověď #1 kdy: 15. Květen 2010, 13:52:16 »
Olinka,
skvelý výber článku :-[
ešte otázka: ako spracuvávate rebarboru?
Zaznamenáno
Krásny deň želám, som Hanka a som tu pre Vás, mojou doménou je práca s podvedomím - ako sa správne učiť, ako správne pochopiť zákony života....teším sa na Vaše príspevky.

olinka

  • Moderator
  • Noví alebo neaktívni 0 - 9
  • *
  • Offline Offline
  • Pohlaví: Ženské
  • Příspěvků: 1149
    • Zobrazit profil
Re: Tráviace problémy a liečba potravinami
« Odpověď #2 kdy: 15. Květen 2010, 23:58:22 »
Ahojte!  :D

Z rebarbory robím kompót (cukor, vanilka, škorica celá, príp. badián celý), voda je výborným osviežením.
Druhý spôsob je, že ju použijem do ovocnej bublaniny namiesto čerešní (tu sa ale priznám, že ku každému kúsku rebarbory pridávam štipku vanilkového cukru).
 :73:
Zaznamenáno
Ahojte! :D

Momentálne som v časovom strese kvôli inej práci, ktorá ma živí, tak sem "skočím" iba občas poopravovať prípadné gramatické a štylistické chyby v nadpisoch. Samozrejme, keď zostáva trošku voľného času, rada prispejem svojimi skúsenosťami aj do diskusie. Teším sa na dobu, keď budem mať viac voľného času a budem môcť s Vami viac komunikovať.

Príjemný deň želá :)

hanelie

  • Moderator
  • Noví alebo neaktívni 0 - 9
  • *
  • Offline Offline
  • Pohlaví: Ženské
  • Příspěvků: 3178
    • Zobrazit profil
    • WWW
Re: Tráviace problémy a liečba potravinami
« Odpověď #3 kdy: 17. Květen 2010, 14:13:06 »
 :D olinka,
vyskúšam bublaninu :-X
Zaznamenáno
Krásny deň želám, som Hanka a som tu pre Vás, mojou doménou je práca s podvedomím - ako sa správne učiť, ako správne pochopiť zákony života....teším sa na Vaše príspevky.

janica

  • Noví alebo neaktívni 0 - 9
  • *
  • Offline Offline
  • Příspěvků: 21
    • Zobrazit profil
Re: Tráviace problémy a liečba potravinami
« Odpověď #4 kdy: 01. červenec 2010, 07:13:00 »
k tej rebarbore...kupujete ju? alebo ju mate doma? ja som sa ju uz niekolko krat pokusila vypestovat,ale nejako sa mi nechce uchytit.Inak tiez ju pouzivam do bublaniny,alebo aj do niektorych zel.jedal,kde sa ziada troska kyslejsieho.
Zaznamenáno
 


Návštevnosť:
TOPlist
Od: 19.3.2006

Stránka vytvořena za 0.097 sekund, 25 dotazů.